Els centres de recollida d’animals de companyia abandonats realitzen una important funció social i l’increment de l’activitat que desenvolupen fa necessari establir una regulació per tal d’assegurar-ne el correcte funcionament des del punt de vista higiènic-sanitari pel que fa a l’acollida, manteniment i control dels animals de companyia abandonats.
Decret 6/1999, de 26 de gener, pel qual s’estableixen les condicions de manteniment dels animals de companyia.
Article 1 Obligacions bàsiques 1.1 Sens perjudici de la responsabilitat subsidiària del propietari, els posseïdors d’un animal de companyia tenen l’obligació de garantir la seva salut i benestar mitjançant el manteniment de l’animal en condicions higienic-sanitàries adequades a la seva espècie. 1.2 Els posseïdors d’un animal de companyia han de proporcionar-li l’aliment, l’aigua, l’allotjament i les condicions ambientals d’espai, ventilació, humitat, temperatura, llum, aixopluc i cures necessàries per evitar que l’animal pateixi cap sofriment i per satisfer les seves necessitats vitals.
Llei 10/1999, de 30 de juliol, sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos.
Gossos considerats potencialment perillosos segons el BOE numero 202 (Espanya). Tenen la consideració de gossos potencialment perillosos, i els és aplicable aquesta Llei, els que presentin una o més de les següents circumstàncies:
a) Gossos que han tingut episodis d’agressions a persones o altres gossos.
b) Gossos que han estat ensinistrats per a l’atac i la defensa.
c) Gossos que pertanyen a una de les següents races o a llurs encreuaments: Bullmastiff, Dòberman, Dogo Argentí, Dogo de Bordeus, Fila Brasileiro, Mastí Napolità, Pit bull, Presa Canari, Rottweiler, Staffordshire, Tosa Japonès.
Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre la tinença d’animals potencialment perillosos.
Llei sobre la tinença d’animals potencialment perillosos del BOE núm. 307 (Espanya).
1. Aquesta Llei té per objecte establir la normativa aplicable a la tinença d’animals potencialment perillosos per fer-la compatible amb la seguretat de persones i béns i d’altres animals.
2. Aquesta Llei no és aplicable als gossos i animals pertanyents a les Forces Armades, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, Cossos de Policia de les comunitats autònomes, Policia Local i empreses de seguretat amb autorització oficial.
3. Aquesta Llei s’aplica sense perjudici del que estableix la legislació vigent en matèria d’espècies protegides.
Decret 254/2000, de 24 de juliol, pel qual s’estableixen els mètodes d’eutanàsia per als animals de companyia que s’han de sacrificar.
És objecte d’aquest Decret la regulació dels mètodes d’eutanàsia per utilitzar en els animals de companyia que cal sacrificar, amb la finalitat d’evitar-los sofriment i que tinguin una pèrdua de consciència immediata. La Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals, estableix que els centres de recollida d’animals abandonats, un cop transcorregut el termini legal per recuperar aquests animals, poden sacrificar-los o donar-los en adopció.
Reial Decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desenvolupa la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre la tinença d’animals potencialment perillosos.
Aquest Reial decret té per objecte desenvolupar la Llei 50/1999, d’animals potencialment perillosos, en els següents aspectes: Les races considerades potencialment perilloses d’acord amb l’Annex I del Reial Decret són:
a) Pit Bull Terrier.
b) Staffordshire Bull Terrier.
c) American Staffordshire Terrier.
d) Rottweiler.
e) Dogo Argentí.
f) Fila Brasileiro.
g) Tosa Inu.
h) Akita Inu.
Segons l’annex II del Reglament els gossos afectats per aquesta disposició tenen totes o la majoria de les característiques següents:
a) Forta musculatura, aspecte poderós, robust, configuració atlètica, agilitat, vigor i resistència.
b) Marcat caràcter i gran valor.
c) Pèl curt.
d) Perímetre toràcic comprès entre 60 i 80 centímetres, altura a la creu entre 50 i 70 centímetres i pes superior a 20 kg.
e) Cap voluminós, cuboide, robust, amb crani ample i gran i galtes musculoses i bombades. Mandíbules grans i fortes, boca robusta, ampla i profunda.
f) Coll ample, musculós i curt.
g) Pit massís, ample, gran, profund, costelles arquejades i llom musculat i curt.
h) Extremitats anteriors paral·leles, rectes i robustes i extremitats posteriors molt musculoses, amb potes relativament llargues formant un angle moderat.
Decret 170/2002, d’11 de juny, sobre mesures en matèria de gossos considerats potencialment perillosos.
En aquest Decret trobareu: Article 1. Objecte. 1.1 És objecte d’aquest Decret dictar normes relatives al règim jurídic de la tinença de gossos potencialment perillosos, per tal de possibilitar l’aplicació del Reial decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desplega la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos. 1.2 Igualment, les normes d’aquest Decret afecten les persones que condueixen gossos potencialment perillosos per espais públics. Article 2. Determinació dels gossos potencialment perillosos. Article 3. Llicència per a la tinença i conducció de gossos potencialment perillosos. Article 4. Identificació mitjançant microxip. Article 5. Mesures de seguretat. Article 6. Registres.
Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecció dels animals.
Aquesta Llei té per objecte establir les normes generals per a la protecció i el benestar dels animals que es troben de manera permanent o temporal a Catalunya, amb independència del lloc de residència de les persones propietàries o posseïdores.
Reial Decret 1570/2007, de 30 de novembre, pel qual es modifica el Reial Decret 287/2002, de 22 de març.
Reial Decret 1570/2007, de 30 de novembre, pel qual es modifica el Reial Decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desenvolupa la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos. En aquest Reial decret passen a considerar potencialment perillosos, tots els gossos que es corresponguin amb totes o la majoria de les que figuren a l’annex II, llevat que es tracti de gossos-guia o de gossos d’assistència acreditats i ensinistrats en centres oficialment reconeguts , d’acord amb la legislació autonòmica o, si s’escau, estatal, així com aquells gossos que es trobin en fase d’instrucció per a adquirir aquesta condició.
a) Forta musculatura, aspecte poderós, robust, configuració atlètica, agilitat, vigor i resistència.
b) Marcat caràcter i gran valor.
c) Pèl curt.
d) Perímetre toràcic comprès entre 60 i 80 centímetres, altura a la creu entre 50 i 70 centímetres i pes superior a 20 kg.
e) Cap voluminós, cuboide, robust, amb crani ample i gran i galtes musculoses i bombades. Mandíbules grans i fortes, boca robusta, ampla i profunda.
f) Coll ample, musculós i curt.
g) Pit massís, ample, gran, profund, costelles arquejades i llom musculat i curt.
h) Extremitats anteriors paral·leles, rectes i robustes i extremitats posteriors molt musculoses, amb potes relativament llargues formant un angle moderat. I a més totes les races de l’ANNEX I.
Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals.
Aquesta Llei té per objecte establir les normes generals per a la protecció i el benestar dels animals que es troben de manera permanent o temporal a Catalunya, amb independència del lloc de residència de les persones que en són propietàries o posseïdores. Article únic S’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, el qual es publica a continuació. DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA. Es deroguen les disposicions següents: 1. La Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals (DOGC núm. 967, de 18.3.1988), i les modificacions d’aquesta Llei fetes pel capítol I de la Llei 12/2006, de 27 de juliol (DOGC núm. 4690, de 3.8.2006). 2. La Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecció dels animals (DOGC núm. 3926, de 16.7.2003), i les modificacions d’aquesta Llei fetes pel capítol I de la Llei 12/2006, de 27 de juliol (DOGC núm. 4690, de 3.8.2006). 3. L’article 2.2 i les disposicions addicionals de la Llei 12/2006, de 27 de juliol (DOGC núm. 4690, de 3.8.2006).
Llei 19/2009, del 26 de novembre, de gossos d’assistència
L’objecte d’aquesta llei és definir la condició de gos d’assistència, establir els drets i les obligacions dels usuaris i regular les activitats d’ensinistrament, cura i control dels gossos d’assistència amb la finalitat de garantir a les persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física, o que pateixen trastorns de l’espectre autista, diabetis, epilèpsia o alguna de les malalties que es reconeguin d’acord amb el que disposa la disposició final segona, llur dret d’accés a l’entorn quan vagin acompanyades d’un gos d’assistència.
Certificat acreditatiu de no haver estat sancionat o sancionada.
Les persones propietàries de gossos considerats potencialment perillosos han de presentar aquest certificat acreditatiu de no haver estat sancionades per l’Administració.
Para descargar el documento clicar a continuació: Certificado